Így legyen jobb szaglásod

4:41 Varjúlány 0 Comments

Először is: bocsánat a furcsa címért, képtelen voltam jobbat kiötleni.
Másodszor: Nem én találtam fel a spanyolviaszt, ez a trükk sem az én ötletem, Zólyomi Zsolt mesélt róla egy vele készített interjúban - minden parfümrajongónak, illatok után érdeklődőnek ajánlom, hogy keressen rá a nevére, szuper videók vannak vele a neten! -, de ha már kipróbáltam, és be is vált, gondoltam, mesélek róla.:)


Amióta az eszemet tudom, szeretnék jobb szaglást. Gyerekként kifejezetten nehezen ismertem fel az illatokat, aztán néhány éve történt valami, és hirtelen nagyon éles lett a "szimatom". Cserébe viszont a soha sem túl acélos ízlelésem lett még gyengébb, ez néhány hónappal ezelőtt ott tartott, hogy étkezés közben intenzívebben éreztem az ételek illatát, mint az ízét.
De nem, nekem ez sem volt elég, mivel odáig vagyok a parfümökért, még jobban, többet szeretnék érezni belőlük, így "edzeni" kezdtem a szaglásom.


A dolog hátteréről annyit érdemes tudni, hogy az orrunk mérete és a szaglásunk erőssége - legnagyobb bánatomra - sajnos nincs összefüggésben egymással. Viszont némi gyakorlással sokkal többet is kihozhatunk belőle. Napjainkra a szaglás elhanyagolt érzékünk lett, egyre kevésbé használjuk a mindennapokban, így mondhatni berozsdásodott, de könnyen segíthetünk rajta. :)

1. Először is ha van, vegyünk elő néhány papírcsíkot, de ha nincs ilyenünk, simán csak vágjunk fel néhány A/4-es lapot. Ha egy mód van rá, azért ne a legvékonyabbakat, a vastagabbak jobban megtartják az illatokat.:)

2. Majd jöhet egy toll, mindenféle kozmetikum, parfüm, stb. Minden csíkra kerüljön más illat, majd írjuk rá, mi micsoda. :) Én a körömlakklemosótól kezdve a citromléig mindent használtam, minél változatosabbak az illatok, annál könnyebb dolgunk lesz a későbbiekben. :)

3. Ha ezzel is megvagyunk, zacskózzuk be a "mintáinkat" külön-külön, lehetőleg lezárható tasakba. Van, aki szerint érdemes hűtőszekrénybe tenni őket, én azt mondom, csak ne a lakás legmelegebb, legvilágosabb részén legyenek.

4. Napi rendszerességgel vegyük elő a csíkokat és próbáljuk egyesével kitalálni, mi van rajtuk. Az első kettővel-hárommal szinte biztos, hogy senkinek sem lesz gondja, utána viszont egyre érdekesebb móka lesz. És minél tovább, többször gyakorolunk, annál jobb lesz az eredmény. :)


Én úgy vettem észre - a barátaimat, családomat is alávetettem a "tesztnek" - , általában négy-öt illatot tud a többség először felismerni. Én igaz, megszakításokkal, de már körülbelül fél éve csinálom naponta ezt a procedúrát, most huszonhárom-huszonötnél tartok, ez a minimum, ami mindig sikerül. Tehát van eredménye.:) És hogy miért jó ez?
Az illatjegyek megkülönböztetéséhez önmagában kevés, hisz amíg nem tudom, milyen illata van például a szantálfának, nem fogom tudni megnevezni, de most már legalább jóval többet/jobban érzek. A rég nem használt parfümjeimet is elővettem, és bizony szinte mindben sokkal több apró részletet fedeztem fel, mint amire emlékeztem.
Arról már nem is beszélve, hogy jóval erősebben érzem most már a növények, az avar, a friss ruhák és minden más illatát.:)

Néhány apró tanács még a végére:

- Azt mondják a nálam okosabbak, hogy reggel a legélesebb a szaglásunk, érdemes akkor gyakorolni, de én lehetek a kivétel, az én orrom sokkal erősebb a késői órákban. Próbálgassátok, nektek mikor jobb.

- Még a legjobb "illattartó" papírok is feladják némi idő után, érdemes tehát cserélgetni a csíkokat, így egyrészt megkönnyítjük a dolgunkat, másrészt nem árt a változatosság.

- Ha úgy érzitek, elfáradt az orrotok, már minden illatot egyformának éreztek, szagoljatok egy kis vizet! Tudom, furcsán hangzik, de segíteni fog. A kávébab viszont - bár a városi legenda másként tartja - teljesen alkalmatlan erre.


Ha belefognátok, esetleg már ismeritek ezt a módszert, feltétlen írjátok meg, nektek bevált-e!:)

0 megjegyzés: