Illatjegyek nyomában: a levendula

10:52 Varjúlány 0 Comments


A szaglásomat néhány hónapja kezdtem el fejleszteni, és úgy érzem, azzal jó úton járok. Viszont a szaglás önmagában nem elég, az csak egy eszköz ahhoz, hogy megismerjem az illatokat, mert hiába érzek egy-egy jegyet, ha nem tudom beazonosítani, pontosan mi az. Ezért arra jutottam, hogy mostantól ezen (is) kellene dolgoznom, és legalább a leggyakoribb összetevőket próbálom körüljárni.

Arra gondoltam, hogy ezt nektek is "dokumentálom", pláne, hogy igyekszem az illatosított termékekben is megkeresni egy-egy jegy különböző variánsait, és ha már így történik, akkor írok is az adott kozmetikumról pár szót, hátha így még valamennyire hasznos is lesz. :)

A levendulával elég furcsa a viszonyom, kis mértékben kedvelem, főként tavasszal, de nagy dózisban vagy egész napon át nem szívesen viselném. Én úgy vettem észre, három oldala van, és ezek eltérő mértékben érvényesülnek: egyrészt van egy lágy, virágos jellege, egy (gyógy)növényes oldala és egy földes mellékillata. Ennek a háromnak az aránya változó, de egy biztos: együtt sokak szerint nyugtató-lazító hatása van, én ezzel szemben úgy vettem észre, hogy felfrissít, olyan, mintha szabályosan kitisztítaná az elmémet.

Nézzük a termékeket, melyikben melyik oldala érvényesül a levendulának:

Az Yves Rocher Provence-i levendulás tusfürdőben a földes illat dominál, bár a gyógynövényes jelleg is fel-fel tűnik időnként, viszont a virágos lágyságnak szinte nyoma sincs. Szerintem ez az irány a legkevésbé népszerű, úgy vettem észre, hogy sokan ezen jellemzők miatt tartanak ettől a növénytől. Nekem sem ez a kedvenc levendulás illatom, de egy zuhanyzás erejéig élvezem, maga a tusfürdő pedig remek.

A Garnier Ultra Doux sampont nagyon sokszor említettem már, szerintem enyhén száraz, fénytelen hajra nagyon jó választás. Ami az illatát illeti: némi rózsával keverték a levendulát, és ettől olyan hatása van, mintha egy vidéki ház kiskertjének illatát éreznem, egyszerre a benne lévő virágokét és növényekét - mert itt a levendula növényes jellege van hangsúlyozva, de ezt a rózsa olyan finoman ellensúlyozza, hogy egy pillanatra sem érzem soknak. Ráadásul ami még nagyon jó benne, az az, hogy csöppet sem mű az illat, és ez rengeteget ad hozzá a "kiskertben vagyok" illúzió megteremtéséhez.

A gyertya az Intersparból van, márkát nem tudok írni, de ezeket a poharas verziókat csak ajánlani tudom. Ahhoz képest, hogy milyen baráti az áruk, minden eddig általam próbált bevált - talán csak nem olyan intenzívek, mint egy mondjuk négyszer ennyibe kerülő gyertya, de más negatívumot nem tudok felhozni ellenük.
Ez a levendulás illat a legszerényebb a fentiek közül, ebben a finom virágos jelleg a leghangsúlyosabb, a földes oldal jóformán meg sem jelenik. Emiatt szerintem ez a legkönnyebben befogadható, aki még csak most barátkozik a levendulával, talán ezzel érdemes kezdenie. :)

Még három terméket kell megemlítenem, az egyik a Palmolive Aromatherapy Absolute Relax tusfürdő, amely elméletileg ylang ylangos és íriszes, de én meg mernék esküdni rá, hogy egy csöppnyi levendula is van benne, méghozzá a virágos-lágy oldalából. Nem mellesleg a kedvenc tusfürdőm. :)
Mint ahogy írtam, nem szívesen éreznék magamon egész nap levendulaillatot, ezért kifejezetten ilyen parfümöt nem használok és nem is kerestem eddig. Egybe futottam bele csupán, a Yardley English Lavender edt-be, ebben a földes jelleg nagyon-nagyon hangsúlyos. Számomra ez már túl sok, ráadásul a pénztárcabarát parfümök átka is igaz rá, sajnos kellemetlen mellékillata van, de a levendulakedvelőknek talán egy szimatolást megér.
Az utolsó kozmetikum, amiről említést kell tennem nem más, mint az Alverde Landpartie tusfürdő. Egyszerre levendulás és narancsos, talán kicsit furcsa kombinációnak tűnhet, de remekül kiegészíti egymást a két jegy, érdemes tenni egy próbát vele.

Ha nincs ellenetekre ez a bejegyzéstípus, akkor időnként majd jelentkezem hasonló összefoglalásokkal. :)

0 megjegyzés: