Arcápolás mindenkinek

9:14 Varjúlány 3 Comments




Már nagyon-nagyon régóta tervezek egy bejegyzést az arcápolásról, végre volt időm elkészíteni.:) 

Amit szeretnék előre leszögezni, az az, hogy sem kozmetikus sem szakember nem vagyok, viszont a családomban és a baráti körömben volt szerencsém mindenféle bőrtípussal találkozni, és valahogy mindenki megosztotta velem a gondját-baját, tőlem kért tanácsot, így talán már van egy kis tapasztalatom ebben.:) 


Általánosságban: 


- Az arcápolással kapcsolatban az egyik megfontolandó dolog én úgy vettem észre, a kevesebb több elve. Nem biztos, hogy érdemes nagyon sokféle kencét használni és folyton váltogatni azokat, jobb, ha találunk két-három olyat, ami megfelel nekünk és azt használjuk mértékkel.:) 

- Ami szerintem nagyon fontos az arcápolásban, az az, hogy helyesen meghatározzuk a bőrtípusunkat. Ha ezt kihagyjuk vagy rossz kategóriába soroljuk magunkat, nemhogy nem fog javulni a bőrünk állapota, de még romlani is fog.

- A másik dolog, amire kortól, bőrtípustól és mindentől függetlenül felhívnám mindenki figyelmét, az a fényvédelem. Azt hiszem, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos ez.:)


Milyen a bőrtípusod?


Száraz: Ha húzódik, feszül, esetleg hámlik, száraz bőröd van. 

Normál: Nincs semmi komoly gondod a bőröddel? Se nem zsírosodik, fénylik, se nem húzódik? A legszerencsésebbek táborába tartozol, normál bőröd van.:)

Zsíros: Fénylik, olajos, a bőröd? Akkor valószínűleg a zsíros kategóriába tartozol.:)

Kombinált: Helyenként, jellemzően az almácskákon száraz a bőröd, míg a T vonalad zsírosabb? Akkor kombinált bőröd van. 
Muszáj megemlítenem, hogy én óvatosabb lennék ezzel a kategóriával. Mostanság a lányok legalább 60%-a kombinált bőrűnek vallja magát, tegyük fel, hiába alapvetően száraz a bőre, ha kijön egyetlen pattanása, esetleg a kánikulában minimálisan fénylik az orra, máris ide sorolja magát. Néha úgy érzem, már-már "divathullám" lett a kombinált bőr. Szerintem csak végszükség esetén mondjuk ki, hogy kombinált bőrünk van, semmiképp ne ide kategorizáljuk magunkat csak azért, mert az egyébként száraz bőrünkön kijött egy pattanás.:) 


Hogyan ápold a bőröd, ha:


Száraz:

Minden bőrtípusnál fontos a radírozás (mértékkel!), de én eddig úgy vettem észre, itt van a legégetőbb szükség rá. Érdemes olyat választani, amelyik nem zselés-géles jellegű, hanem inkább krémes, sajnos sok szárít kicsit, ezt próbáljuk elkerülni. Emellett nagyon fontos egy jó, minél erősebb krém. Én a sima Niveát is szerettem, de azon azért érzik, hogy nem speciálisan arcra való. A legjobb, amit eddig használtam a L'Oréal Nutri-Goldja, nekem ez a kedvencem, nagyon tömény, nagyon tápláló, pont olyan, amilyenre a száraz bőrnek szüksége van.:)




Normál:

Ideális bőrre én egy könnyű lemosót javasolnék (ami semmiképp nem szárít, de nem is olajos!), valamint egy hidratálót, normál bőrre viszonylag sok jót lehet találni.:) Emellé persze lehet (és kell is) radírozni, valamint aki szükségesnek érzi, tonizálhat is, de mindent csak mértékkel, hogy még véletlenül se  mozduljon el se a zsíros, se a száraz irányába... sokan nem is hinnék, hogy milyen könnyű kibillenni az egyensúlyból. Ne rontsunk el, ami már így is tökéletes, ez legyen a fő szempont.;)



Zsíros:

Ebben az esetben kerüljük az olajos termékeket, tehát értelemszerűen éljenek az olajmentesek, ugyanakkor nem szabad túlszárítani sem, a zsíros bőrnek is szüksége van hidratálásra! Mindennapi arclemosónak jó lehet a Nivea gélese (nem tudom, most épp oxigen vagy aqua néven fut, nagyjából ugyan az a kettő), emellé heti egy-két alkalommal jöhet radír, inkább ebből is gélesebb, mint krémes.
Hidratálókrémnek nagyon jó lehet a Nivea Control Shine, de igazából bármilyen könnyedebb megteszi.:)



Kombinált:

A száraz és a zsíros bőrre való termékeket kellene ötvözni, pontosabban használni mindkettőt különböző területeken. A radírozást itt is alapnak tartom, emellé jöhet egy olyan lemosó, ami se nem szárít se nem zsírosít, ezek mehetnek az egész arcra, majd a zsírosabb részekre egy könnyedebb hidratáló és akár erősebb tonik, a száraz részekre pedig egy nagyon erős hidratáló, amit alkalmanként bevethetünk. 


Mire van még pluszban szüksége a bőrödnek, ha: 
 



Problémás, pattanásokra hajlamos:

Talán ezzel a legnehezebb boldogulni,  sajnos sokakat még kamaszkor után is kísértenek a pattanások. Egy határt átlépve szerintem már mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, nehogy valami komolyabb baj legyen a háttérben.
Egyébként én azt mondanám, hogy próbáljuk meg minimalizálni a használt kencéket, természetesen nem kell mindent mellőzni, de ne is kenegessük esztelenül magunkat. Sokat segíthet egy jó pakolás -az Avon Planet Spa termékeit sokan dicsérik-, egy alkoholmentes tonik, de egy könnyed hidratáló sem árthat. Arra itt is vigyázzunk, hogy ne szárítsuk túl a bőrünket, az alkoholtartalomra is figyelnék és tudom, hogy nehéz megállni, de ne piszkáljuk a pattanásokat! Nem csak gusztustalan, de még ronthat is a helyzeten.



Érzékeny:

Ha tudjuk, hogy érzékeny a bőrünk, mindenképp figyeljünk az összetevőkre, és próbáljunk olyan termékeket használni, amik döntően vagy teljesen természetes alapanyagokból állnak. Az alkoholtartalmú kencéket amennyire lehet, itt is kerüljük, és bár fontos a radírozás, érzékeny bőrnél nem árt -még- óvatosabbnak lenni. Ha mechanikus radírt használunk, próbáljunk olyat választani, amelyben kicsit nagyobbak, puhábbak a szemcsék, semmiképp se karcolja a bőrünket, ha igen, azonnal dobjuk ki, ajándékozzuk tovább. Jó megoldást jelenthetnek a kémiai radírok, bár tudom, sokak számára riasztóak kicsit, de gondoljuk végig, mi a rosszabb a bőrünknek, mi irritálja jobban, ha dörzsöléssel távolítjuk el az elhalt hámsejteket, vagy ha egy egy kémimai anyag -ami lehet, hogy tényleg nem túl barátságos- "letakarítja" azokat. Azt hiszem, ez egyéni döntés/preferencia kérdése.:)


Tág pórusú:

Gyakran együtt jár a mitesszerekkel sajnos, ami segíthet, az egy thermo maszk vagy bármilyen melegítő hatású készítmény, ami kinyitja a pórusokat, eztán jöhet valamilyen tisztító, lemosó akár, végül pedig tonizálás, aminek alapvetően nem vagyok híve, de ha tág pólusainak vannak, szinte megkerülhetetlen. Tág pórusú bőrre találhatunk még tapaszokat, speciális krémeket, szérumokat, ezekkel sajnos nincs tapasztalatom, nem merek nyilatkozni róluk.


Fiatal:

Tehát nem kamasz, nem problémás, legfeljebb a 20-as éveid elején jársz, de előrelátó vagy, és szeretnéd óvni a bőröd. A fényvédőt ide -is- kiemelten írnám, emellé egy kíméletes radír, arclemosó és hidratáló is jöhet, de amit én igazán fontosnak tartok ebben a korban elkezdeni, az a szemkörnyékápoló használata. Lehet, hogy sokan ezért megköveznek, de én nem tudom megérteni azokat, akik harminc, esetleg negyven körül kezdenek el ilyesmit használni. A legérzékenyebb, legvékonyabb a bőr az arcon a szemünknél, ráncosodásra is ez a leghajlamosabb, akkor pont ezt ne ápoljuk? Persze nem kell olyat választani, ami tele van anti-aging összetevőkkel, de én úgy hiszem, hogy egy könnyű szemkörnyékre való hidratálóval tehetünk a legtöbbet az arcbőrünkért ebben a korban.


Idősödő:

Itt már jöhet az anti-aging minden fronton, nappali és éjszakai krémben, szemkörnyékápolóban, amit csak használunk.:) Amiben óvatosabb lennék, az a tisztítás, úgy vettem észre, hogy ilyenkor már nem biztos, hogy kell heti egynél többször radírozni -megkockáztatom, hogy még ritkábban is elég-, és az egyéb tisztítókkal, lemosókkal is fukarabbul bánnék, sőt, az erőteljesebbeket mellőzném is, és lecserélném valami kíméletesre.


Már megvannak a jól bevált arcápolási kencéitek vagy még keresitek az igazit?:)

3 megjegyzés:

  1. Jó kis bejegyzés :) . Nekem normál bőröm van:). Igazából úgy érzem, hogy a nappali arckrémemen kívül megvannak a tökéletes arcápolási termékeim :).

    VálaszTörlés
  2. Örülök, ha tetszett.:)
    A L'Oréal Triple Active-t próbáltad már esetleg? Az egyik normál bőrű barátnőm nagyon szereti.:) De a Niveának is vannak könnyebb krémjei, talán azok közt is érdemes lenne szétnézned.:)

    VálaszTörlés
  3. Dehogy szégyen, nem is hinnéd, milyen sokan nem tudják vagy rosszul tudják.:)
    Ha tényleg ennyire szélsőségesen változik, tehát hámlik is és olajosodik is, valószínű, hogy kombinált bőröd van valóban, bár én pont ezzel a típussal vagyok kicsit óvatosabb.:)
    Ha ráadásul egy területen fordul elő ez (általában a kombinált bőrűeknél a T vonal zsírosabb a pofi pedig száraz), akkor én a helyedben mindig időszakosan használnék egy-egy kencét, tehát ha hámlik, jöhet egy erősebb hidratáló, ha pedig zsírosodik, alkoholmentes tonik és csak egy könnyű krém.:)

    VálaszTörlés