Vendégposzt - Smink szemüveghez

6:59 Varjúlány 4 Comments


Az alábbi bejegyzés nem az én tollamból, hanem egy nagyon-nagyon kedves barátnőméből származik, ő az, aki nélkül soha nem mertem volna elindítani a lányos sarkomat, és akinek a sminkes tanácsait mindig meghallgatom.:)
Ő maga is jó ideje gondolkodik már egy beauty blogon, de az elfoglaltságai miatt -lelkes orvostanhallgató- még nem mer belevágni, viszont amikor kedve és ideje lesz, vendégként feltűnik majd itt, én nagyon örülök neki, remélem, nektek is tetszeni fog az ötlet.:)




Kis anatómia…
Nem kell megijedni, nem fogok kiselőadást tartani, és szakbarbár se leszek.:D De hátha valakit mégis érdekel.:)
A szemünknek három rétege van: a külső rostos ínhártya (ha belenéztek a tükörbe, ez a szemfehérje, tulajdonképpen), egy középső erekkel átszőtt réteg, és a legbelső ideghártya, a retina. Ez egy fényérzékeny réteg, ezáltal érzékeljük mind a színeket, árnyalatokat, mind pedig a fényerősséget, ez segít magának a képnek a kialakításában.
A szerencséseknél a szemlencsénk által alkotott kép pontosan a retina sárgafoltjára vetül. Ez az éles látás helye, itt csak színlátó receptorok vannak (csapok – ugye, hogy rémlik?:)), tehát ha ide vetül a kép, nincs gond, nem kell szemüveg.
A hozzám hasonló peches emberek esetében, akiknél a kép valamilyen kis eltérés miatt a retina elé vetül, muszáj valamilyen korrekciót alkalmazni, és ekkor jön a képbe a lencse, ugyebár. Rövidlátóknak úgynevezett „mínuszos”, távollátóknak (akiknek a kép a retina mögé esik) „pluszos” szemüveget szoktak felírni.
Sminkelés szempontjából a távollátók talán kissé szerencsésebbek, ha lehet ilyet mondani, ugyanis az ő lencséjük nagyítani fogja a szemet, így ők nyugodt szívvel használhatnak sötétebb sminket, míg a rövidlátók lencséje kicsinyít, ezért ebben az esetben kicsit csalni kell a színekkel és árnyékokkal.:)


Na és akkor a lényeg…
Az alapok
A szemüveg, akármilyen a keret színe, alakja, formája, mindenképp a szem felé vonzza a figyelmet. Ezért nagyon fontos, hogy a szem körüli karikákat korrigáljuk, amennyire csak lehet. Sőt, a szem alatti kis háromszögletű területre is kerülhet egy kicsi a korrektorból, vagy egy pár árnyalattal világosabb alapozóból. (Ha máshol nem is, az arcnak ezt a részét jó fixálni egy kis púderrel.)
(Ha azt tapasztaljátok, hogy a szemüvegnek az orra támaszkodó kis „papucsai” alatt összegyűlik az alapozó, érdemes kipróbálni valamilyen por állagú ásványialapozót. Ez elvileg jobban köti a nedvességet, nem csúszik meg a bőr olajai, és egyéb nedvei hatására az arcon.)
A szemöldök rendes megformázása most elengedhetetlen. Ahhoz, hogy az arc karakteres legyen, és a szemüveg megfelelően keretezze az arcot, szép, rendezett szemöldökre van szükség. Tehát vagy ceruzával, vagy a megfelelő árnyalatú porral helyre kell hozni a szemöldök egyenetlenségeit.


A varázslatos fehér szemcerka
Mivel az én esetemben nagyítani kell a szemet, ezért a fehér ceruzával négy pontra viszek fel színt: a szemöldökcsontra a szemöldök alá, a mozgó szemhéj közepére, a belső szemzugba és persze a vízvonalra. (Bocsi a randa szemöldökért, zh-ra késülés közben fotóztam a képeket, eléggé viharvert állapotban…:D)




Ezt az ujjammal kissé elegyengetem, majd rámegyek némi fehér porfestékkel (lehet csillogós vagy matt, ízlés kérdése. Csillogós optikailag jobban nagyít, ezért az talán jobb.).




Ezt követően jöhet némi sötétebb, barnás festék a külső szemzughoz, illetve a mélyítővonalba, hogy némi „mozgalmasságot” adjunk a szemnek, ne olyan legyen, mint valami kétdimenziós fehér vászon.




Utolsó előtti lépésként jöhet a fekete vagy barna tusvonal illetve a szempillaspirál (alsó szempillasorra is). A tusvonal ízlés kérdése, én jobban szeretem, ha vékonyabb és nem olyan feltűnő, így tényleg úgy néz ki, mintha brutáldús pillákkal áldott volna meg a természet.:D



 

Végül pedig a pirosító: erről csak annyit, hogy ebben az esetben jobb, ha nem pontosan az orcácskánkra tesszük a pírt, hanem mondjuk kicsit lejjebb, így a szemüveg szára nem takarja ki a színt, jobban tud érvényesülni a felvitt festék.:)

Termékek, amiket használtam:

Arc: Essence Clear&Matt alapozó; Essence korrektor; ELF HD powder; ELF krémpirosító Heart Breaker
Szem: Alverde fehér szemceruza; Essence fekete-fehér szemhéjpúder duo; Essence fekete zselés szemhéjtus; Essence Multi Action Smokey Eyes spirál; Müller szempillagöndörítő
Ajkak: Avon ajakrúzs-Instant Mocha

Persze ez a smink nem csak szemüvegeseknek állhat jól.:) Viselhetik azok is, akik nem szeretnek reggelente sokat bajlódni a tükör előtt, akik nem viselhetnek sok festéket, vagy akik egyszerűen csak most kezdenek elmerülni a szépségápolás világában. Minden esetre remélem, sokan hasznosnak találjátok majd ezt az írást, és ne feledjétek: a szemüveg tényleg öltöztet! (Mint ahogy ez a kép alant is bizonyítja!;) )



 

4 megjegyzés:

  1. én nem vagyok szemüveges,de az utsó kép mindent visz,haha :D

    VálaszTörlés
  2. hááát, igen... anno, megboldogult ifiúrkorom ELŐTT, csak azért, hogy komolyabbnak, idősebbnek nézzek ki, én is csináltattam elegáns, drága keretben: üveget.. xD
    Kellet. Annyira babaarcom volt XD

    VálaszTörlés
  3. Köszi! Ez tényleg hasznos poszt, én imádom a szemüvegem. A legjobban azt, hogy LÁTOK! Én úgy érzem, h jól is áll, rózsaszín keretem van, és zöld a szemem. Azt mondják, h szépen kiemeli, én is így látom. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, lányok, aranyosak vagytok. ^^

    Izolda: a színes keretek valami hihetetlen cukik tudnak lenni. :D Épp tegnap voltam optikában, hogy elhozzam az új pápaszememet, és olyan gyönyörű kereteket láttam, hogy rögtön elfogott a kísértés... :D

    VálaszTörlés